Videre til indhold. |

Hop til indhold
Sådan vil denne side se ud når den bliver printet. Dog uden denne boks.
Annullér print og gå tilbage til siden.

Tilbage til menuen

Glostrup-læge bliver Ung Eliteforsker

Som en af kun få læger er gigtforsker Susanne Juhl Pedersen fra Reumatologisk Afdeling på Glostrup Hospital udvalgt som Ung Eliteforsker i Det Frie Forskningsråds eliteprogram ’Sapere Aude’.

Ung Eliteforsker-bevillingen har til formål at give forskningens elite de bedste muligheder for at skabe banebrydende forskningsresultater. Den gives i år til 45 forskere. En af dem er postdoc, læge og ph.d. Susanne Juhl Pedersen, der har fået bevilget 617.256 kr. fra Det Frie Forskningsråds eliteprogram ’Sapere Aude’ til sit projekt.

Projektet undersøger sammenhængen mellem sygdomsaktivitet som fx betændelse og dannelse af knogleskader i leddene mellem korsben og bækken og rygsøjlens led hos patienter med den alvorlige sygdom rygsøjlegigt.

Da Susanne Juhl Pedersen også for nylig fik et postdoc-stipendium, har hun i alt modtaget 2,1 millioner kr. fra Det Frie Forskningsråd.

- Udover at være en betydningsfuld forskningsmæssig anerkendelse giver de ekstra midler i Sapere Aude-bevillingen mig en meget vigtig mulighed for at udvide forskningsprojektet, styrke et igangværende internationalt samarbejde med anerkendte canadiske forskere samt synliggøre projektet ved flere internationale konferencer, siger Susanne Juhl Pedersen.

Overraskende omvendt sammenhæng undersøges nærmere

Ved rygsøjlegigt rammes leddene i rygsøjlen og bækkenet af betændelse og med tiden kan der vokse ny knogle ind i leddene, der ødelægges. Det er en invaliderende sygdom, som man endnu ikke kender årsagen til og med kun få behandlingsmuligheder.

MR-scanninger har vist, at behandling med biologiske lægemidler (såkaldte TNF-alfa-hæmmere) forbedrer behandlingen betydeligt ved effektivt at nedsætte symptomer og graden af betændelse i forhold til behandling med traditionel gigtmedicin. Dog har opfølgende studier ikke kunnet påvise en nedsat udvikling af knogleskade.

- Det kan skyldes, at disse studier har været for korte, baseret på røntgenundersøgelse, og ikke tager højde for sygdomsaktivitet under behandlingen, siger Susanne Juhl Pedersen.

Tidligere har Susanne Juhl Pedersen og hendes samarbejdspartnere vist, at der ved rygsøjlegigt er en omvendt sammenhæng mellem inflammation og udvikling af knogleskade – ny knogle dannes overvejende, når betændelsen ophører, men ikke ved vedvarende eller ingen betændelse.

- Ved at sammenholde data fra kliniske MR- og røntgenstudier fra både Danmark og Canada undersøger vi nu sammenhængen mellem udvikling af knogleskader og betændelse nærmere. En bedre forståelse af sygdommen vil på sigt kunne medvirke til at forbedre patientbehandlingen, siger Susanne Juhl Pedersen.

Prisuddeling 9. februar 2012

Sapere Aude karriereprogrammet består af tre trin, hvoraf ’Ung Eliteforsker’er det første. Uddelingen af årets priser finder sted ved EliteForsk-konferencen 2012 ved en ceremoni på Ny Carlsberg Glyptotek 9. februar 2012.